Erfahrungsbericht: Norwegisch-Sprachreise nach Tysnes im Sommer 2017

Hier kommt ein Erfahrungsbericht von Linda aus Hamburg, die im Sommer 2017 gleich an mehreren Sprachreisen nach Nowegen teilgenommen hat. Hier erzählt sie über den einwöchigen Norwegisch-Sprachkurs auf Tysnes.

For en fin stil! Hjertelig takk! Og velkommen tilbake!

Tysnes er en fantastisk, liten øy.

Etter kurset i Balestrand sto Tysnes på listen. Tysnes, ei lita øy sirka 120 kilometer sør for Bergen, har mye å tilby. Mest imponert ble jeg av den fantastisk frodige, grønne eventyrskogen som dekker mesteparten av øya. Men det finnes selvfølgelig også fjell, myr og innsjøer og skjærgården som lokker til å gå på tur.

Kursdeltakere bodde på forskjellige steder som for eksempel hytte, appartement, bobil og hotell. Hver dag møttes vi et annet sted for å begynne med undervisningen.

En vanlig kursdag startet med aktuelle informasjoner om det som hadde skjedd dagen før. Vi leste aviser og snakket om tv nyhetene særlig om Norge. Når man leser avisartikler tropper det opp mange spørsmål som gjelder grammatikk som må diskuteres – som f.e. setningsstruktur.

Å snakke norsk er det beste.

Yvonne er en mester i å slå av en prat med lokale folk. Og folk på Tysnes har lyst til å snakke! Etter en liten stund er det en selvfølge at vi også snakker med dem, de er tålmodige og interesserte og har stor lyst til å fortelle om Tysnes historie. For eksempel Anne Lise og Gunnar som driver det gamle handelsstedet Årbakka og postkontoret om sommeren. Begge to er pensjonerte lærere, snakker og forstår godt tysk og tar vare på den gamle handelsstasjonen, selger småting, lager vafler og driver et museum for dieselmotorer. Ei stor tavle foran gården forteller om Årbakkas fortid.

Eller for eksempel Torstein, eieren av Haaheim Gaard Hotell. Vi fikk en liten omvisning og hørte mange morsomme historier om hotellet, om hvordan det ble bygget, utvidet og hvem som bodde der i fortida. Av og til måtte vi avbryte ham fordi han snakket dialekt og ba han om å gjenta tydeligere og saktere. Historiene ble morsomme uansett.

På hotellet er det mange skilt med artige tekster. Favorittskiltet mitt er »Ved Ildebrand i Spisetiden eller under Omkledning undgaa Panik» Vi avsluttet omvisningen på Haaheim Gaard Hotell med deilig Beta suppe lunsj. Oppskriften av Beta suppe leste vi også.

En annen dag tok vi en tur til gården Laukhamar Fritid, ytterst på den sørligste tuppen av Tysnes. Ved porten av gården fikk vi øye på et morsomt skilt.

De som har lyst til å skrive en stil får anledning til å presentere sin stil og lese den høyt for de andre. Det gjorde vi på den store terrassen av Laukhamar Fritid. Vi diskuterte og spurte når vi ikke hadde fått med oss hva forfatteren ville si.

En veldig deilig opplevelse var middagen på Laukhamar Fritid, typisk norsk med kjøttkaker, poteter, ertestuing, surkål og tyttebærsyltetøy. Husets vertinne pleier å lage maten selv. Det smakte utmerket. Desserten med vaniljeis, fløte og skogsbær med en stemorsblomst på toppen var kveldens høydepunkt. I en samtale med husverten fikk vi vite om gården og sauene som de avler på gården.

Ut på tur, aldri sur.

For å ikke glemme den morsomme turen i eventyrskogen og den spennende turen på Ilefjellet. For når været er ok blir det tur: Ut på tur aldri sur. Turen blir tilpasset deltakerne: Vi startet på Haaheim Gaard i retning Dale. Det er en fin og lett fottur som tar snaue 2 timer. Etter en time begynte det å regne og så var det opp til oss om vi ville gå videre. En del av gruppen tok en snarvei tilbake, mens to av oss hadde lyst til å gå opp til toppen.

På vei opp så vi myrull og merkelige steinmurer som delte området i arealer. Da vi nådde toppen regnet det hardt og toppen var omgitt av skyer. For sikkerhets skyld tok vi samme vei  tilbake. Det var en stor opplevelse særlig når noen kommer fra det flate Nordtyskland og ikke er vant til fjellturer.

Jeg vil gjerne komme tilbake for å fortsette utforskningen av Tysnes.

Sprachreisen in 2019

Statt einer Sprachreise nach Tysnes biete ich in 2019
einen Sprachkurs in Nord-Norwegen auf den Vesterålen an.
Weitere Infos folgen in Kürze!

 

1 Kommentar

Schreibe einen Kommentar

Pflichtfelder sind mit * markiert.


*